zaterdag 29 september 2012

The Van Gogh mile

Door treinvertragingen kwam vriend Jaap later dan gedacht. We hebben heerlijk geluncht thuis met vis en zijn zo snel mogelijk op pad gegaan naar Amsterdam. Met de auto in mijn oude straat in Oud Zuid geparkeerd en als eerste naar de museumshop op het museumplein gelopen om de app voor de 'van Gogh mile' te plaatsen. Het had me gisteren thuis al heel veel tijd gekost, maar het lukte dus ook niet in de museumshop. Het zou kunnen komen doordat mijn smartphone niet heel nieuw is (maar ook niet heel oud) of door technische storingen. De uiterste behulpzame medewerkers van de winkel zouden het uitzoeken voor nieuwe klanten.
Het ging allemaal wel van onze beperkte tijd af. Maar uiteindelijk begonnen we met de folder in de hand aan de tocht van het Van Gogh naar de Hermitage. We namen het iets te letterlijk en liepen eerst naar het Van Gogh museum, maar moesten weer terug naar de museumshop en vandaar door naar de Jan Luijkenstraat. De rode kabel, op 5 meter hoogte gespannen door Henk Schut, was duidelijk te volgen. 124 panden/huizen hebben toestemming gegeven de kabel aan hun gevel te bevestigen. Slechts enkelen hebben geweigerd, maar anderen drongen juist aan! Wekenlang is Henk Schut bezig geweest uit brieven van van Gogh toepasselijke teksten uit te zoeken.
Bij de eerste halte op de Jan Luijken hoorden we met enige moeite, hangend over een souterain-hekje, de tekst via de geluidsinstallatie. Amsterdam is toch wel een rumoerige stad, zeker op zaterdag. En het was erg druk vandaag in de stad. Veel buitenlanders aan het eind van het seizoen en ook veel Nederlanders op de been. Een groot gedeelte van de route gaat over de Kerkstraat. Dat was - zo vertelt de folder - eeuwenlang een belangrijke doorgangsweg voor koetsen. We hoorden ook het geluid van paardenhoeven onderweg.
Het is een mooie route van het Van Gogh naar de Hermitage. Heel bijzonder om op deze manier door Amsterdam te lopen. Elke keer als we met ons 3en stonden te luisteren naar teksten onderweg, zag je mensen vreemd opkijken.
Voor het eerst liep ik vandaag met mijn stok, die ik vorige week heb gekocht. Op verschillende momenten moest ik hem even afgeven aan Marinus en die wil er nu ook eentje :-)
Hier staat hij, samen met vriend Jaap voor de melk en groentewinkel van Brouwer in de Kerkstraat.
Het beeldhouwwerk aldaar bestond uit een paar schoenen tegen de zoldering aangebracht. Zouden die nog van van Gogh zijn geweest?  Zie hoe Marinus leunt op MIJN stok!

 
 
In de Kerkstraat kwamen we in een processie terecht met een onduidelijke herkomst en doel. In ieder geval was er een dame die tijdens de optocht in bad ging, voortgetrokken door een ezel. Het water bestond uit veertjes. Beetje psychedelisch leek het wel.
 



 
 
Een uur voor sluitingstijd waren we bij de Hermitage en besloten niet meer naar binnen te gaan, maar wat te drinken in een cafeetje in de buurt. Marinus kende een goed café. Daar dronken we een pilsje samen, waarna Jaap weer naar huis ging met de metro en wij richting auto. Het was nog steeds erg druk in de stad en in de trams. Op een gegeven moment hebben we een riksja aangesproken en die bracht ons voor 15 euro naar het museumplein. Bleek ook nog eens een Canadees te zijn.
 
Mooie dag was het. De bloedsuikers hielden zich ook redelijk.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten