donderdag 14 maart 2013

Zichtbaar ziek zijn

Na bijna twee maanden ziek te zijn, even weer een bericht.

Dankzij de tijd die ik nu meer heb, krijg ik meer grip op mijn diabetes en dus betere waarden. Voor het eerst in tijden had ik eergisteren een dag waarop alle bloedsuikers onder de 10 bleven. Hier is het overzicht:

BS                   E          KH     

Dinsdag 12 maart  2013

N (8.00)        9,3                 1,5      3-5
10.00            7,2
13.00            5,0                 5         40                  
16.00            7,9                 1,5      12                                         
18.00            6,0                 6,6      45
23.00            7,3

Helaas vertaalt dat zich niet in minder pijn. Sterker nog, het lijkt alsof de pijn in de voeten en de handen erger wordt. Maar dat kan ook door de kou van de afgelopen dagen komen.

En dacht ik vroeger dat vermoeidheid vooral te maken had met hoge bloedsuikers – dat is dus absoluut niet zo. De vermoeidheid is chronisch blijkbaar. Hij slaat ook toe op meerdere momenten per dag.

Van mijn tante Rola ontving ik tijdens een reünie van onze familie in 2009 een copie van brieven van mijn ouders gericht aan haar – tijdelijk wonend op de Bahamas -  in de periode dat mijn zusje Wendelmoet baby was en ik diabetes kreeg.

Daarover schreef mijn vader op 24 januari 1971 – 6 dagen na de ontdekking dat ik diabetes mellitus type 1 had - het volgende:

“Van moeder (dat was mijn oma Renske) weet je inmiddels dat Annemike in ’t ziekenhuis ligt. Het gaat aardig goed; ze heeft zich erbij neergelegd dat ze een paar weken daar moet blijven en ze is echt bezig te wennen aan de gedachte dat ze haar leven lang gehandicapt blijft.”

Ja, gehandicapt. Dat klinkt minder erg dan ziek zijn.

Hij schetste verder een dramatisch beeld van de voorafgaande tijd:

“We ontdekten het eigenlijk een week geleden, toen ze per dag ongeveer 5 à 6 liter dronk. Zondag was het niet meer te harden.Ze was broodmager in één week, spierwit en doodmoe. De schoolarts heeft haar doorgestuurd naar de huisarts, toen meteen naar de specialist en meteen in het ziekenhuis. Ze heeft nu al 4 dagen injecties en dat helpt natuurlijk. (…) We moeten nu het beste maar hopen.”

Ergens in de begin jaren 80 toen ik begon met preken kwam ik die schoolarts weer tegen in Kedichem. Ik had daar een dienst geleid en hij schudde me de hand en zei: “Ik ben de arts die ontdekte dat je diabetes had. Ik was altijd benieuwd hoe het met je was gegaan en ben blij vandaag te zien dat je plezier hebt om voor te gaan in een dienst.” Hij heette van de Andel en ik was oprecht ontroerd hem weer te ontmoeten. Het moet voor zo’n man ook een schok zijn geweest om bij een kind van 11 ½ jaar zo’n ziekte te moeten constateren.Ik zie nog hoe hij een plastic bekertje in zijn hand had met een wijzertje en dat dat ding verschoof en trillend een waarde aangaf die niet deugde – want dat was duidelijk af te lezen van zijn gezicht.

 Een leven lang gehandicapt, dat schreef mijn vader. En tegenwoordig loop ik met een stok, omdat mijn evenwicht door de neuropathie minder is en omdat ik last heb van mijn rug bij geringe inspanning.  Ik zie mensen soms bevreemd kijken als ik aankom met die stok. Het maakt het ziek zijn zichtbaar. Want het vervelende van diabetes (en ook veel andere ziekten)  is dat je aan de buitenkant niet ziet hoe het van binnen voelt.

Nu, dankzij de stok, dus wel.

Leuke herinneringen aan die ziekenhuisperiode zijn de volgende. Ik kreeg van mijn ouders een horloge; de geur van 4711 Tosca Eau de cologne; een kaart van mijn tante Rola uit de Bahama’s met de tekst: ‘An apple a day, keeps the doctor away’ en een roze koektrommel met zelfgebakken suikervrije zandkoekjes, waarvan ik er – eenmaal thuis – elke dag één mocht snoepen.

Ziek zijn kan ook zichtbaar, ruikbaar en eetbaar iets moois opleveren.

 

donderdag 7 maart 2013

rusten

Kijk, zo moet het nou: zoals mijn beide poezen dat doen, pardon: 1 poes en 1 kater.
Zij rusten de hele dag, maakt niet uit waar.
Hieronder een toepasselijk gedichtje van Kees Stip.


 
 
 
Op een kater
 
Soms tempert in het Wiener Prater
een kater zich zo ver een kater
zich maar te temperen vermag
waardoor zijn vroegere gedrag
sterk afsteekt bij zijn nu haast trage
gedrag op katertemperdagen.
 
Kees Stip - Het grote beestenfeest